Status
Eika Norden endte ned 0,1 % i august. Så langt i år er fondet opp 17,7 %, noe som er 1,8 % bedre enn den nordiske referanseindeksen som er opp 15,9 %.
August var en måned med store svingninger i de globale aksjemarkedene. Ved inngangen til august kom arbeidsmarkedstall fra USA godt under forventning, og arbeidsledigheten i USA steg til nivåer hvor investorer ser en økt risiko for resesjon. Kombinert med svekkelse i global industriproduksjon og stor uro i asiatiske valuta- og aksjemarkeder, ledet dette til et raskt og kraftig fall i aksjemarkedet i begynnelsen av måneden. Markedet bedret seg gjennom august og endte med en oppgang i de fleste regioner. Den tunge amerikanske indeksen S&P 500 stengte i pluss 2,3 % i august. Det var allikevel store forskjeller, og i Norden endte Oslo Børs ned -1,3 % mens Finland steg med +2,7 %.
Bekymringer rundt global økonomisk vekst preget sektor-avkastningen i august. Defensive sektorer som konsum, telekom og helse var relativt sterke, mens sektorer som er mer sensitive til økonomisk vekst, slik som industri og energi, utviklet seg relativt svakere. Svekkelse i både arbeidsmarkedsdata og industriproduksjonen i USA ledet også til at renten på amerikansk 10-års statsobligasjoner fortsatte å falle fra 4,1 % til 3,9 % gjennom august. Nedgangen i lange renter bidro også til at teknologiaksjer var sterke i august.
I månedsbrevet for juli skrev vi at «den økte makroøkonomiske usikkerheten har gjort at vi gjennom juni og juli har økt eksponeringen noe mot såkalte defensive sektorer. Vi har samtidig økt eksponeringen mot selskaper som kan nyte godt av et styrket svensk boligmarked». Porteføljen er diversifisert på både sektor og selskapsnivå og vi jobber kontinuerlig med å sikre den beste balansen av kvalitet, verdi og vekst i porteføljen.
Resultater
Helseselskapene AstraZeneca (+7,2 %) og Novo Nordisk (+2,5 %) var de to sterkest bidragsyterne til avkastning i august. Disse selskapene har en vekst som i stor grad er uavhengig av svingninger i realøkonomien, og vurderes derfor som trygge havner i perioder med økt usikkerhet. Smykkeselskapet Pandora rapporterte gode tall i august og handlet opp 8,5 % gjennom måneden, målt i norske kroner.
På den negative siden var transportselskapet DSV ned 5,5%, i hovedsak grunnet uro at selskapet kanskje ikke vinner budkampen om konkurrenten DB Schenker.
Banker handlet noe ned på forventninger om lavere renter, noe som førte til en nedgang for Swedbank og Nordea på henholdsvis 3 % og 2 %. Vår forventning er at rentenedgangen etter hvert vil føre til økte boliglånsvolumer og økt aktivitet i økonomien generelt, noe som er positivt for bankene og delvis vil kompensere for den negative effekten av lavere styringsrenter.
*) Hittil i år i Markedskommentar fra forvalter tilsvarer siste dag i forrige måned.