Markedsutvikling
Det globale aksjemarkedet endte opp 1,8 % i september. Det amerikanske markedet (S&P500) steg +2,1 %, det franske markedet (CAC) var opp +0,2 %, mens Tyskland (DAX) og Storbritannia (FTSE 100) endte henholdsvis opp +2,2 % og ned -1,5 %. I Asia endte Hong Kong (Hang Seng) opp hele +18,3 %, etter at kinesiske myndigheter la fram nye og betydelige stimuli-pakker. I kontrast til Kina og Hong Kong, falt Japan (Nikkei) skarpt siste dag i måneden på nyheten om ny statsminister, og endte svakt i minus for måneden som helhet -1,3 %. Australia (S&P/ASX 200) steg +3,2 % i løpet av måneden. Alle tall i lokal valuta. Norske kroner styrket seg marginalt +0,6 % mot dollar i løpet av måneden.
På sitt rentemøte i midten av september senket den amerikanske sentralbanken (FED) styringsrenten med 0,5 prosentpoeng fra det høyeste nivået den har ligget på siden begynnelsen av 2000 tallet. Dette var det første rentekuttet på fire år, og var i stor grad forventet i markedet. I sine prognoser signaliserte FED ytterligere to rentekutt i år, noe som tilsvarer 0,5 prosentpoeng, mens markedet forventer 3 rentekutt ut året. Hovedgrunnen til at FED nå senker renten er at prisveksten er på vei ned samtidig som at arbeidsmarkedet viser tegn på svekkelse. På den annen side er det samlede makrobildet i USA fortsatt godt, hvor selskapene i USA har fortsatt å rapportere gode tall, inkludert de store teknologiselskapene.
Som forventet fortsatte den europeiske sentralbanken (ECB) å senke sin styringsrente med 0,25 prosentpoeng til 3,5 % i midten av september. På møtet nedjusterte ECB samtidig sine vekstutsikter marginalt til 0,8 % for 2024 og til 1,3 % for 2025. Prognosen for kjerneinflasjon ble derimot justert marginalt opp for 2024 og 2025 siden tjenesteinflasjonen har vært høyere enn det sentralbanken ventet.
Som følge av uroen i det kinesiske eiendomsmarkedet kombinert med fallende innenlands etterspørsel og lav tillit hos konsumentene iverksatte Kina kraftige tiltakspakker for å stimulere økonomien. Hovedformålet er å sørge for at den kinesiske økonomien når det offisielle målet om en økonomisk vekst på rundt 5 %. Tiltakene er i stor grad rettet mot den kriserammede eiendomssektoren og omfattet kutt i flere viktige renter, reduserte reservekrav til bankene og at kravet til egenkapital ved kjøp av sekundærbolig har blitt senket. I tillegg signaliserte kinesiske myndigheter en kapitalinnsprøytning i de største bankene på rundt 140 milliarder dollar.
Resultater
Den globale aksjeporteføljen hadde gjennom måneden en avkastning på 0,85 % målt i norske kroner som var 0,43 % lavere enn avkastningen på fondets referanseindeks MSCI World som hadde en avkastning på
1,29 % målt i norske kroner. Hittil i 2024 har fondet dermed en avkastning i norske kroner på 19,87 % som er 3,45 % lavere enn MSCI World som har en avkastning på 23,32 %.
Fondet søker å oppnå en meravkastning ved å eksponere fondet mot systematiske strategier som verdi, kvalitet og trend. Fondet har i dag en høy allokering mot små og mellomstore verdiselskaper som relativt til markedet er priset på svært attraktive nivåer. De viktigste bidragsyterne til den negative differanseavkastningen gjennom måneden var eksponeringen mot mindre selskaper og verdi-eksponeringen. Trend bidro positivt gjennom måneden.
Industrisektoren, telekomsektoren og selskaper innenfor sykliske forbruksvarer bidro mest positivt til avkastningen gjennom måneden. Sektorene som hadde det laveste bidraget til avkastningen var helse og energi sektorene.
Selskapene som bidro mest til avkastningen gjennom måneden:
-
Meta Platforms Inc.: + 0,18 %
-
Microsoft Corp.: +0,11 %
-
Williams-Sonoma Inc.: +0,08 %
Selskapene som bidro mest til negativ avkastning i september:
-
Novo Nordisk A/S-B: -0,16 %
-
Eli Lilly & Co: -0,08 %
-
Cirrus Logic Inc. -0,07 %
*) Hittil i år i Markedskommentar fra forvalter tilsvarer siste dag i forrige måned.