Store anledninger kan fort skape mer uro enn glede, hvis man blir revet med av bekymring om at ikke dagen skal bli bra nok. Gjør deg selv en tjeneste: Fokuser på hva du får til, og gå hundre prosent inn for det, heller enn å la tradisjoner og trendmagasiner piske opp forventningene.
Christian Vestengen vet at det krever sitt når en barnedåp melder seg i en allerede hektisk hverdag. Selv sjonglerer han rollen som tobarnsfar og jobben som Senior Markedsansvarlig i Eika Kapitalforvaltning med stor trivsel, men han har lært seg noen triks på veien:
– Gjør det enkelt for deg selv, og prøv å start i god tid for å unngå stress.
Vestengen minner også om at familien rundt gjerne vil bidra, så det er fint å la dem gjøre nettopp det. Kanskje er det nå superonkel skal få briljere med bordkort og pynt? Så kan tante Bøll synge en spesialskrevet sang, mens fadderen lager lysbildeshow og tar bildene på selve dagen?
Uansett om du har stort eller lite budsjett, får dere til en fabelaktig feiring for den håpefulle og de nærmeste.
Gjør det enkelt og effektivt: Denne gaven er helt genial
Planlegging
Følg nøye med når lignende tilstelninger arrangeres året før dere skal til pers. Da kan du plukke opp verdifulle detaljer og komme godt i gang med din egen planlegging. Når dagen nærmer seg kommer du til å takke deg selv for alt du har planlagt i god tid.
Mat
Tenk praktisk. Kanskje skal du be noen i familien bidra? Kulinariske topp-opplevelser kan du spare til vennegjengen, denne dagen skal bare flyte og være trivelig for alle. Nicolai på 8 liker uansett ikke kamskjellene du bestiller fra byens dyreste catering.
Lag budsjett
Bli enige på forhånd om hvor mye dere tenker å bruke totalt. Da slipper dere å gå med en følelse av at kostnadene vokser ut av kontroll.
En god tale er ... kort
Det er fort gjort å begynne å ramse opp fakta om adresseendringer, navn på skoler og håndballag. Gjør det heller enkelt og poengtert:
- Du får ikke sagt alt du har på hjertet. Om du måtte velge: Hva er den ene tingen du vil forsamlingen skal sitte igjen med?
- Si noe morsomt eller lettbeint så tidlig som mulig. Da sitter latteren og smilene løsere hos forsamlingen utover i talen.
- Trekk gjerne fram to-tre pussige hendelser som sier noe om dagens midtpunkt. Det er lov å røpe tøysete og mildt ufordelaktig hendelser.
- Takk for bidrag og oppmøte, hvis noen kommer langveis fra.
- Snakk direkte til hovedpersonen.
- Begynn og slutt med det samme poenget, visdomsordet eller sitatet. Da oppfattes talen helhetlig og gjennomtenkt.
- Avslutt med å gi håp for fremtiden.
- Skaff deg en god håndbok. Talerens lille sleipe av Egil Aslag Aursand Hagerup kan anbefales uansett om du har god eller dårlig tid til forberedelse.
Lokaler
Du trenger ikke leie et fancy lokale, men du kan pynte det råbra om du begynner i rimelig god tid. Personlige bordkort er alltid hyggelig! Kanskje med bilde av den enkelte på? Da kan også barna som er for små til å lese, engasjere seg i bordplasseringen. Får du hjelp til pyntingen er det lurt å la vedkommende få utfolde seg ganske fritt, og jobbe utfra inspirasjon heller enn instruksjon.
Det er gøy med bilde-slideshow på skjerm, men print også ut en del gamle bilder av hovedpersonen og heng dem opp i lokalet. Dette skaper mer glede og latter enn du skulle tro.
Foto
Bildene blir fort de sterkeste minnene, men du trenger ikke bruke penger på en dyr fotograf. Kanskje har du en venn eller en i familien som er flink og kan steppe inn? Trolig vil vedkommende gjøre en glimrende jobb mot litt begeistring og takknemlighet.
Hva med underholdning?
En slik dag går unna, så du trenger ikke overdrive underholdningsprogrammet, men la for all del tante Bøll fremføre den spesialskrevne sangen, og tante Marit få lese sin utvalgte kjøleskap-poesi – hvis de vil.
Vestengen synes det holder i massevis med en quiz eller kahoot hvor dagens hovedperson er tema. – Nå er ikke jeg veldig flink eller glad i å synge, så når tanten min sier vi skal dra frem den rosa sangen som ligger under tallerken tar jeg ikke akkurat bølgen. Når det er sagt, så synes jeg det sier litt når en person har brukt så mye tid og energi på å lage en sang til barnet mitt eller meg. Så da synger jeg med den stemmen jeg har.
Gaven som vokser med barnet
Følelsen av at alle har alt blir bare sterkere og sterkere, så hva med å gi en gave med både mening og varig verdi? Nå som appen Smartspar er tilgjengelig for alle, uavhengig av bankforbindelse, er oppstart av fondssparing noe av det aller beste den unge kan få. Smartspar gjør det enkelt å spare til barnet og invitere andre til å bidra.
Tenk om flokken rundt setter inn litt til jul og bursdager i årene fram mot den håpefulles inntreden på boligmarkedet. Det vil garantert komme godt med for den nyvoksne. Og kommer fondssparingen i gang allerede ved dåpen eller navnedagen, vil dette bety en kickstart i særklasse for etterkommeren din.
Dette får du til!
Oppi alt du skal holde styr på, så husk at de som kommer antageligvis stepper inn om det trengs en hjelpende hånd. Fullt fokus nå, så kan du legge deg med beina høyt etterpå. Lykke til!